Hundens drægtighed dag for dag

Drægtigheden hos hunde er 63 dage fra ægløsningstidspunktet, og da sædcellerne kan leve mange dage i livmoderen, kan drægtighedens længde vare fra 54 til 72 dage fra parringen.

  1. drægtighedsuge:

Ved vellykket parring transporteres de befrugtede æg mod livmoderen, hvor celledelingen starter.

Dag 1:

Første parringsdag. Sædcellerne vandrer op gennem tævens livmoderhals. Hvis man kender ægløsningsdatoen, kan der med fordel parres igen på dag 2, ellers inden for 48 timer.

Dag 2:

Sædceller søger efter modne æg.

Dag 3 og dag 4:

Sædceller når æggene i æggelederne.

Dag 5:

Sammensmeltning af æg og sædcelle i æggelederne.

Dag 6 og dag 7:

De befrugtede æg transporteres ned mod livmoderen og ind i livmoderhornene, mens cellerne deler sig og bliver til større og større celleklumper = embryom.

  1. drægtighedsuge:

Efter ca. 8 – 12 dage består fosteret af 16 celler, også kaldet morula-stadiet, og i den størrelse kommer det ind i livmoderen. I livmoderen fortsætter celledelingen. Fosteranlægget er i den kommende uge ikke fæstnet til livmodervægen, men flyder frit omkring.

Dag 8 til dag 13:

De befrugtede æg transporteres stadig ned mod livmoderen og ind i livmoderhornene, mens cellerne deler sig og bliver til embryoner.

Dag 14:

Embryonerne begynder at gro ind i livmoderslimhinden. Tævens adfærd kan ændre sig, hun kan blive mere humørsyg eller mere kærlig

  1. drægtighedsuge:

Efter ca. 3 uger er embryonerne ligeligt fordelt i de to livmoderhorn og er nu i gang med at vokse fast på livmodervæggen. Embryonet er på dette tidspunkt ca. 1 cm langt og minder om en lille fisk med udvækster, som senere bliver til for og bagben. Der hvor embryonet er vokset fast på livmoderen, dannes moderkagen (= placenta). Placenta tilfører via en navlestreng fosteret de næringsstoffer, som det skal bruge i den kommende udvikling.

Dag 15 og dag 16:

Embryonerne gror ind i livmoderslimhinden.

Dag 17:

De vigtige organer udvikles.

Dag 18 og dag 19:

De vigtige organer udvikles. Tævens brystvorter forstørres og ændrer farve til pink.

Dag 20 og dag 21:

De vigtige organer udvikles. Kvalme kan opstå pga. de hormonelle ændringer, og tæven kan kaste op. Tæven kan bløde lidt, når fostrene fæster til slimhinden.

  1. drægtighedsuge:

Man kan nu tydeligt skelne for- og bagben på fosteret. Øreflipperne er synlige som en lille fold, og ører og øjne bliver dannet i denne uge. Fosterhinderne kan i dette stadie føles som bobler på ca. 2,5 cm.

Dag 22 til dag 24:

De vigtige organer udvikles. Kvalme kan opstå pga. de hormonelle ændringer, og tæven kan kaste op. Det kan afhjælpe kvalmen at tilbyde tæven mad flere gange dagligt

Dag 25:

De vigtige organer udvikles. Kvalme kan opstå pga. de hormonelle ændringer, og tæven kan kaste op. Det kan afhjælpe kvalmen at tilbyde tæven mad flere gange dagligt. En erfaren person kan ved at føle forsigtigt på tæven mærke, om hun er drægtig. Drægtigheden kan påvises ved ultralydsscanning fra dette tidspunkt.

Skanning1

Dag 26 og dag 27:

De vigtige organer udvikles. Kvalme kan opstå pga. de hormonelle ændringer, og tæven kan kaste op. Det kan afhjælpe kvalmen at tilbyde tæven mad flere gange dagligt.

Dag 28:

De vigtige organer udvikles. Fostrene har samme størrelse som en valnød, og det er nu, de er lettest at tælle.

  1. drægtighedsuge:

I denne uge formes øjenlågene, og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges. Øreflippen vokser, så den næsten dækker over anlægget til øregangen. Fem par dievorter med tilhørende mælkekirtler samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling. Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette stadium endnu befinder sig i navlestrengen. I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det, der senere bliver til trædepuder. Den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, er nu overstået. Drægtigheden kan ikke længere føles, men ultralydsscanning er den mest anvendelige metode fra nu af, og indtil fosteret kan påvises ved røntgenbilleder. Tæven vil muligvis først nu vise tegn på drægtighed ved en ændret adfærd, men bugen har endnu ikke ændret facon.

Dag 29:

De vigtige organer udvikles. Fostrene har samme størrelse som en valnød, og det er nu, de er lettest at tælle.

Dag 30 og dag 31:

De vigtige organer udvikles. Fostrene har samme størrelse som en valnød, og det er nu, de er lettest at tælle. Tævens madportioner skal forøges, men pas på med at overfodre.

Dag 32 til dag 34:

Fostrene er udviklet til små hunde. Ganen lukker, så herefter kan der ikke opstå ganespalte.

Dag 35:

Tævens bug bliver synligt større.

  1. drægtighedsuge:

Øreflipper og øjenlåg vokser og dækker i slutningen af ugen henholdsvis øregang og øjne.  De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer. I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet. Følehår begynder at vokse ud af de anlæg, der blev dannet ugen før. Tarmsystemet forlader navlestrengen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen. Hos tæven ses en svag rosafarvning af dievorterne, og afhængig af antallet af hvalpe i livmoderen vil bugen tiltage en lille smule i omfang.

Dag 36 til dag 42:

Tævens bug bliver synligt større.

  1. drægtighedsuge:

I løbet af denne uge vil kropsbehåring vokse ud, og farvemarkeringen vil kunne ses. Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede. Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve uden for livmoderen. Fra dette tidspunkt er det egentlig kun størrelsen, der øges. Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden, at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder. Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser. Tævens bug er i de fleste tilfælde tydeligt forøget, og mælkeproduktionen er begyndt.

Dag 43 til dag 46:

Nu kan hvalpene mærkes, men det er svært at tælle dem.

Dag 47 til dag 49:

Tæven begynder at bruge mere tid for sig selv til bla. soignering af især brystvorter og skedeåbning.

  1. drægtighedsuge:

Fosteret er færdigdannet og kan nu føles, og til tider kan fostrenes hjerteslag høres. Tæven er besværet af sin vægt og sit omfang. Mælkekirtlerne er spændte og fulde af mælk.

Dag 50 og dag 51:

Tæven bliver stadig mere omfangsrig, og hun kan miste appetitten igennem denne periode, derfor er det en god idé at tilbyde hende mange små måltider dagen igennem.

Dag 52 til dag 54:

Tæven bliver stadig mere omfangsrig, og hun kan miste appetitten igennem denne periode, derfor er det en god idé at tilbyde hende mange små måltider dagen igennem. Hun kan blive en smule rastløs og begynde at søge efter et egnet sted til sine hvalpe. Hvalpenes bevægelser kan ses i tævens bug.

Dag 55:

Brystvorter og skedeåbning bør holdes rene med varmt vand, og hårene omkring brystvorterne kan trimmes, så det er lettere for hvalpene at komme til at sutte.

Dag 56:

Der kan begynde at flyde mælk fra brystvorterne. Hvalpe født før denne dag er for unge til at overleve.

  1. drægtighedsuge:

Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen.  I det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde. Skederegionen vil blive stor og slap. Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælkespænding flere døgn før fødslen. Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen. Fødselsvejen skal udvides, og fosteret skal presses ind i bækkenet, før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at “vandet er gået”, og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.

Dag 57:

Hvis hvalpene bliver født efter denne dag, skulle de have gode chancer for at overleve. Man kan nu begynde at tage tævens temperatur regelmæssigt morgen og aften. Når der konstateres et temperaturfald, kan man med fordel tage temperaturen hver 3.-4. time. Når temperaturen ligger ca. 1 – 1½ grad under det normale ved flere målinger med nogle timers interval, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer.

Dag 58 og dag 59:

Tag tævens temperatur morgen og aften.

Dag 60 og dag 61:

12 – 24 timer før fødsel falder tævens normale temperatur fra 38,9 grader til 36,7 grader. Der kan forekomme klart udflåd fra skedeåbningen.

Dag 62:

Fødsel kan ske, hvad tid det skal være.

Dag 63:

Hvalpene er fuldbårne.